© Nazilli Dolunay Gazetesi

Köşe Yazısı

Sevgili okurlarım; Hepinizi en güzel duygularımla selamlıyorum. Sağlık, mutluluk ve esenlikler diliyorum.

31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Seçimi'ne çok az bir zaman kaldı. Bu nedenle siyasi partiler,belediye başkan adayları, belediye ve il genel meclis üyeleri ve muhtarlar kıyasıya bir yarış içindeler.

***

Güzel insanların yaşadığı Nazilli'mizde de yarış tüm hızıyla sürüyor ancak Cumhur İttifakı'nın Ak Partili Nazilli Belediye Başkan Adayı Esat Ergüler son günlerde bu yarışı sakin bir şekilde sürdüreceği yerde agresif bir tavır ile sürdürmeye çalışıyor.

***

Esat Ergüler Ak Parti Nazilli Belediye Başkan Adayı olmadan önce ve olduktan sonra devamlı olarak Nazilli'nin çok kötü durumda olduğunu geçmiş belediyelerin hiçbir hizmet vermediklerini vurguluyor. Ergüler, bu zamana kadar Nazilli'de belediye başkanlığı yapan gelmiş geçmiş tüm başkanları "hizmet vermediler" diye devamlı suçluyor. Ergüler, kendisinin üç dönem Nazilli Belediye Başkanlığı yaptığını vurguluyor. Nazilli’ye önemli hizmetler verdiğini söylüyor.

***

Ergüler’in hizmet karnesine bir bakalım:

1) Yeni mezbaha inşaatı

2) Otogar

3) Katlı otopark

4) 10 bin tonluk ve 4 bin tonluk su depoları

5) Sümer Park

6) Belediye dükkânları

Bunlar Ergüler’in ana hizmetleri ancak bu hizmetler mezbaha ve su depoları haricinde ölü yatırımlardır.

***

Katlı otoparkı ele alalım;Bir utanç abidesi gibi duruyor. Aşırı derecede planlama ve mühendislik hatası var. Şuanda randımanlı şekilde kullanılmıyor. Bodrum katına yağmurlu günlerde şakır şakır sular akıyor.Binanın üst katları kullanılmıyor,burası sadece Perşembe pazarı olduğu günlerde sosyete pazarı olarak kullanılıyor oysa buranın planı şöyle olmalıydı; Otopark zemin dahil iki üç kat yeraltında olmalıydı, üst katlarda sosyal içerikli aktiviteler bulunmalıydı. Konferanssalonu, düğünsalonu,kütüphane,sinema gibi sosyal içerikli binalar inşa edilmeliydi.

***

Otogara gelelim; hepimizin gördüğü bildiği gibi Ergüler devasa bir otogar inşa ettirdi. İklimlendirme sistemi çalışmıyor. Bir sürü boş alan var. Boşdükkânlarvar. Bu kadar büyüğe gerek yoktu. İhtiyaç kadar mütevazı bir otogar inşa edilmeliydi.

***

Sümer Park’a gelince; Yüksel Yalova'nın özelleştirmeden sorumlu devlet bakanı olduğu dönemde Yalova tarafından Nazilli'ye kazandırılan bu devasa alandaki işçi evleri diye bilinen Sümerbank’ta çalışan işçilerin lojmanları olan tek katlı binalar yıktırılmamalıydı veya bir kısmı bırakılmalıydı çünkü onlar Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Nazilli'ye armağanı olan binalardır. Bu devasa alanda daha değişik ve halka hitap eden bir proje uygulanmalıydı. Örneğin; içinde aqua park başta olmak üzere çocuklara,gençlere ve yaşlılara hitap eden aktiviteler yapılmalıydı. Nazillili vatandaşlar orada piknik yapabilmeliydiler. Durumu uygun olanlar restoranlarda yemek yemeliydiler. Nazillililer hafta sonlarında bu alanı doldurmalı ve oradaki aktivitelerden yararlanmalıydılar. Şimdi orada in cin top oynuyor.

***

Katlı otopark civarındaki belediye dükkanları daha düzgün,daha kullanışlı ve daha modern bir şekilde inşa edilmeliydi.

***

Bunlar Esat Ergüler’in övüne övüne anlattığı ana hizmetleri.Şimdi burada bir diyeceğim var; Esat Bey Kardeşimiz her gittiği yerde ballandıra ballandıra şu andaki belediyenin bulunduğu binayı kendisinin inşa ettiğini söylüyor. Oysa o iş öyle değil.

***

Bu binanın proje mimarı Merhum Belediye Başkanı Mehmet Yüzügüler'dir. MerhumYüzügüler'in projesine göre şu andaki bina, karşı tarafa yani belediyenin karşısındaki küçük yeşil alana üstten tüp şeklinde bir üst geçit ile bağlanıyordu. Karşı tarafta da belediye sarayı vardı.Yüzügüler milletvekili olduktan sonra vekaletten asıl olan Belediye Başkanı Akın Dönmez döneminde bu binanın temeli atıldı. Daha sonra Merhum Ahmet Şensan belediye başkanı oldu ve bina inşaatını durdurarak proje değişikliği yaptı.

***

Ahmet Şensan vefat edince yerine gelen ve daha sonra seçimle Nazilli Belediye Başkanı olan Merhum Yavuz Kaynar inşaatı devam ettirdi. Bilindiği gibi 1994 31 Mart’ında seçimi kazandığınız için belediyeyi Merhum Yavuz Kaynar'dan teslim aldınız. Yani diyeceğim siz Nazilli Belediye Başkanı koltuğuna oturduğunuzda bu binanın kaba inşaatı hemen hemen bitmek üzereydi.

***

Evet, binayı siz tamamladınız.Bu nedenle bir Nazillili olarak teşekkür ediyorum ancak " Belediye binasını ve o kompleksi ben yaptım" demek var, tamamladım demek var. Bunlar ayrı ayrı şeyler Sevgili Esat Bey Kardeşim.Bir şey daha söyleyeceğim,siz de biliyorsunuz ki o bina %75 İller Bankası katkısı, %25 de belediye katkısı ile inşa edildi.Yani Nazilli Belediyesi’nden bina inşaatıiçinmaliyetin %25'i çıktı.

***

Bunların dışında belediyelerin temel hizmetlerinden olan yeni yol açma,onarım ve bakım çalışmalarını yapma,yeni yeşil alanlar üretme, temizlik hizmetleri,cadde ve sokakların düzgün ve imara uygun hale getirilmesi,çarpık yapılanmanın önlenmesi gibi hizmetler zaten her belediye başkanının yapacağı ana hizmetleridir.

***

Tabii ki Esat Ergüler Nazilli'ye hizmet vermiştir ancak kendisinden önce ve sonraki belediye başkanlarını hiç hizmet vermediler şeklinde adeta cezalandırırcasına "Nazilli'ye ben hizmet verdim, yine ben hizmet veririm, ben bu işin profesörüyüm, benden başka kimse hizmet veremez “gibi sözler sarf etmesi hiç de hoş değil hatta kendisinden önce ve sonraki belediye başkanlarını suçlaması ayıptır.

***

Ben burada Esat Ergüler’e bir hatırlatma yapmak istiyorum...

***

Bakın Esat Bey Kardeşim, bu güzel insanların yaşadığı Nazilli'ye bugüne kadar gelip geçen tüm belediye başkanları az veya çok hizmet vermişlerdir.

60’lı ve 70’li yıllarda o günün şartlarında, koşullarında Rahmetli Belediye Başkanı Enver Yetkiner Nazilli'nin alt yapı sorununu halletti.İnsanın bir hayati ihtiyacı olan kanalizasyonu,su şebekesini yağmurlama şebekesini inşa etti.Bu o dönemlerde her babayiğidin harcı değildi ama Rahmetli Başkan Enver Yetkiner bunu başardı.

***

Rahmetli Belediye Başkanlarımızdan Mehmet Yüzügüler’e gelelim; Yüzügüler Nazilli’yi parke taşı ile tanıştırdı.MerhumYüzügüler belediye başkanı olduğu zaman Nazilli cadde ve sokaklarında yazın tozdan,kışın çamurdan yürünmüyordu. Dönemin Belediye Başkanı Merhum Mehmet Yüzügüler bu sorunu kökünden çözdü.Yine insanın yani şehirlerin hayati ihtiyaçlarından olan arıtma tesisini inşa etti.O dönemde Nazilli’nin arıtma tesisi bölgenin tek tesisiydi.Aydın’da,Denizli'de bile yoktu.MerhumBaşkan Yüzügüler bu önemli tesisi Nazilli’ye kazandırdı.

***

Toptancı halini kim inşa etti ? Mehmet Yüzügüler. Devlet Demir Yolları alt geçidini kim inşa etti? MehmetYüzügüler... Atatürk parkını kim inşa etti ? Mehmet Yüzügüler... Ordu caddesini kim açtı? Enver Yetkiner... MerhumBelediye Başkanı Mehmet Yüzügüler Nazilli'ye önemli hayati hizmetler kazandırdı.

***

Gelelim Haluk Alıcık'a; şuanda sizden sonra halen sağ ve sağlıklı. Allah uzun ömürler versin diyorum...

Haluk Alıcık başta huzurevi olmak üzere Alzheimer Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’ni açtı.Yeni zafer mahallesi denilen yerleşim merkezinin projesini gerçekleştirdi.NazilliBelediyespor’a pek çok süper lig ekibinde olmayan modern ve çağdaş bir spor kompleksi kazandırdı.Yenicaddeler,yollar açtı asfalt ve parke döşeme işlerini gerçekleştirdi.Mergen ve DallıcaÇaylarının ıslahını gerçekleştirdi.

Dönemin belediye başkanı Haluk Alıcık da Nazilli'ye büyükşehir yasasının getirdiği kıt imkanlar dahilinde önemli hizmetler verdi.

***

Esat Bey Kardeşim, yaklaşık 20 gün sonra tabii seçimi kazanırsanız... Halefiniz olacak partidaşınız Kürşat Engin Özcan’a gelelim; her belediye başkanı gibi Başkan Özcan da hizmet hayalleri ile o koltuğa oturdu. Bir şeyler yapacağı zaman öncelikle ittifak ortağı ile anlaşamadı.Bir de bu yetmiyormuş gibi kendi partisiyle de anlaşmazlık içine girdi.Bu bocalama içindeyken tüm dünyayı sarsan pandemi belasını kucakladı.2 yıl pandemi ile uğraştı. KürşatEngin Özcan’ınpandemi döneminde verdiği hizmetler göz ardı edilemez.Daha sonra ülkemizi temelden sarsan Kahramanmaraş merkezli 11 ilimizi yerle bir eden deprem felaketi geldi.

Bu nedenle Başkan Özcan hayallerini gerçekleştiremedi. Hizmet hayallerini İyi Parti’de gerçekleştiremeyen Özcan, Ak Parti'ye geçti ama ne var ki deprem felaketi ona hizmet verme imkanı vermedi.

***

Esat Bey Kardeşim,sanırım bu analiz size bir şeyler anlatmıştır.

Ben sizin 15 yıla yakın danışmanlığınızı yaptım verdiğiniz her hizmet için gururlandım.BirNazillili olarak sevindim ancak bugünkü söylemlerinizle hani diyorsunuz ya "Ben yaptım,benden başka hiçbir belediye başkanı hizmet veremedi,yine ben yaparım,ben bu işin profesörüyüm,çarebenim,bu işi ben bilirim,NazilliBelediyesi’ni ben ayağa kaldırırım,Nazilli Belediyesi'nin tüm borçlarını altı ayda ben bitiririm" gibi sözlerleNazilli’nin güzel insanlarını üzüyor ve incitiyorsunuz.

Hani bir atasözü vardır: "Analar neler doğurur.", "El elden üstündür."diye.

Bu hırsınız, insanları kırıp geçirmeniz,agresifliğiniz…Dikkat edin. Sağlığınız bozulmasın. Yine bir atasözü vardır: "Keskin sirke küpüne zarardır." diye. Gerçeklerden uzaksınızSevgili Kardeşim Esat Bey. Ülkemizin ve Nazilli'nin gerçeklerini görmenizi tavsiye ediyorum.Bu arada size bir şeyi hatırlatmak istiyorum.

***

Hatırlıyor musunuz? İzmir'deki Ege TV’de Nazilli Belediye Başkan Adaylarının bir programı vardı 1999 seçimi öncesi. O programa katılmıştık. DSP’nin adayı Mehmet Kızılaslan o programda attı,tuttu, savurdu,pembe tablolar çizdi,rengarenkboş balonlar uçurdu, Nazilli'yi şahlandırdı.

***

Program sonunda merdivenlerden inip binanın dışına çıktığımızda Mehmet Kızılaslan’a, "Mehmet amma da attın ha!" dediniz. Kızılaslan ne demişti? "Bir daha belediye başkan adayı mı olacağım? Elime fırsat geçmişken boş balonları uçurdum,geçtim" demişti.Sevgili Esat Bey Kardeşim, şimdi zaman eski zaman değil,eski dönem değil, her şey çok değişti.Hani derler ya; köprünün altından çok sular aktı diye.

Kim söylemişse doğru söylemiş.

Bugünlük diyeceklerim bu kadar. Hoşçakalın…

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER