© Nazilli Dolunay Gazetesi

Alamut Mahallesi sakinleri destek bekliyor!

Zorlu Holding bünyesinde bulunan Zorlu Enerji şirketi, Aydın’ın Bozdoğan ilçesine bağlı Alamut Mahallesi’nde yapılması planlanan,  Jeotermal Elektrik Santrali (JES) Projesi için harekete geçti. Projeye tepki gösteren mahalle sakinleri, dün biraraya gelerek “JES’e Hayır!” kampanyası başlattı.

Alamut Mahallesi’nde yerleşim yerine kuş uçuşu yedi yüz metre uzaklıkta bulunan tarım arazileri üzerinde JES projesi yürüten Zorlu Enerji,  Boykesiği ve Bozburun mevkiinde bulunan 48 dönümlük ‘sulama alanı ve tarım arazisi’ olarak işaretlenmiş ekili alanlara santral kurmak için çalışma başlattı.

MAHALLE HALKI, BÖLGEDEN SES YÜKSELTTİ

Jeotermal Elektrik Santrallerinin çevreye verdiği zarar nedeniyle, “JES’e Hayır!” kampanyası başlatan Alamut Mahallesi sakinleri, projeye tepki gösterdi. Bölgeden ses yükselten mahalle sakinleri, Türkiye Komünist Partisi (TKP) Aydın Büyükşehir Belediye Başkan adayı Doktor Sibel Yeniocak başta olmak üzere; Doktor Ali  Yeniocak, Aydın Tabip Odası eski başkanı Doktor Metin Aydın ve Avukat İsmail Türkbay’ın da katılımlarıyla mahalle meydanında protesto mitingi düzenledi.

TKP’DEN “JES’E HAYIR!” ÇAĞRISI

Alamut sakinlerinin itirazlarına kayıtsız kalmayan TKP Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Dr. Sibel Yeniocak; "Toplumun ihtiyaçlarının merkezi ve planlı bir ekonomiyle, diğer canlılara ve doğaya zarar vermeden her bölgenin coğrafi koşullarına uygun bir üretimle karşılanması gerekiyor" dedi.

YENİOCAK: “MÜCADELE EDECEĞİZ!”

Çevreyi kirleten ve tarımsal ekonomiye zarar veren her türlü projeye karşı olduklarını vurgulayan Yeniocak; "Onlar kârlarına kâr katarak zenginleşiyorlar. Halkımız da gün geçtikçe yoksullaşıyor. Bir avuç azınlık olan sermaye sınıfı ve patronları öylece seyretmeyeceğiz. Mücadele edeceğiz. İşte bugün güzel köyümüz olan Alamut'u ve çevre köylerini yüzyıllar boyunca havasını, suyunu ve toprağını kirletecek, üzerinde bitki örtüsü ve doğal hayatı söndürecek Jeotermal kuyu ve santrallerin açılmasını istemiyoruz. Tarımsal üretimin miktarını ve kalitesini olumsuz yönde etkileyecektir. Son söz olarak emekçi kendi iktidarını kuramadıkça güncel olan 'Başka bir dünya isteriz, bizi hiçe sayanlar bilsin ki bundan sonra herşey biziz, bizleri kurtaracak olan kendi ellerimizdir' diyoruz." şeklinde konuşarak; Enerji şirketlerinin, kâr amacı uğruna Türkiye’nin yeraltı-yerüstü doğal kaynaklarını yok ettiğini ve  insan yaşamını hiçe saydığını kaydetti.

“AKÇAY’IN ADI AK MI KALACAK? KARA MI OLACAK? BUNA SİZ KARAR VERECEKSİNİZ!”

Katılımcılardan Aydın Tabip Odası (ATO) eski başkanı Dr. Metin Aydın da mitingde söz alarak: “Termal santrallerin çok temiz bir kaynak olduğu lanse ediliyor.2007’den itibaren jeotermal santraller bu coğrafyaya hastalıktan başka bir şey getirmemiştir.Bir coğrafyaya bu kadar fazla Jeotermal santrali yapılamaz.Alamut’a yaklaşık 170 metre uzaklıkta bir JES projesi uygulaması dünyanın hiçbir yerinde yok.Yaptıkları en büyük kötülük ne yazık ki yeraltında gerçekleşmektedir.Germencik-Nazilli arasındaki yeraltı sularına akışkanların karıştığı tespit edilmiştir. Akçay’ın adı ak mı kalacak? Yoksa kara mı olacak? Buna siz karar vereceksiniz.” diye konuştu.

“BELEDİYEDEN CEVAP YOK”

Dr. Metin Aydın: “ 130 gündür denetleme çalışmaları hakkında belediyeden tek bir cevap yok. JES’in çevreye ve sağlığa zararları ortadadır.Sizin raporlarınızda da mevcuttur.Bunu bile bile niye bize bu projeyi dayatıyosunuz?” şeklinde tepki gösterdi.

“İSTİHDAM YALANI İLE İNSANLARI KANDIRIYORLAR”

Metin Aydın, Alamut’a yapılacak olan JES’in alacağı işçi sayısının yalnızca 30 kişi olduğunu ve istihdam yalanı ile insanları kandırmaya çalıştıklarını dile getirdi.

TÜRKBAY’DAN, HUKUKSAL MÜCADELE DESTEĞİ

Mitinge katılım gösteren Avukat İsmail Türkbay ise konuşmasında; Çevre felaketine karşı verilecek mücadelenin hukuksal boyutu hakkında mahallelilere bilgi verdi. Türkbay, hiç zaman kaybetmeden çevre derneklerinin kurulması ve itiraz dilekçelerinin yazılması gerektiğini aktardı.

KULAKOĞLU: “BU MÜCADELEYİ KAZANACAĞIZ!”

Alamut sakinlerinden Dilek Gedik Kulakoğlu da "Doğamızdan vazgeçmiyoruz. Atalarımız tahtacılık yaparken dahi ağacın kendisinden özür dileyerek kesime başlarlarmış. Doğasına duyduğumuz aşkımızı, atalarımızdan miras olarak aldık. Biz de çocuklarımıza bu mirası bırakmaya kararlıyız. Vahşi kapitalizmin temsilcisi Zorlu buradan gidecek. Gerekirse traktörlerimizle kapatacağız, direniş çadırlarımızı kuracağız. Direnenler her zaman kazanmaz ama kazananlar hep direnenler olmuştur. Biz bu mücadeleyi kazanacağız" diyerek Alamut Mahalle sakinlerinin ortak sesi oldu.

Protesto mitingi, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam!” , “Havama,suyuma,toprağıma dokunma!” sloganlarıyla noktalandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER